Nuvarande uppdrag

Jag, Lena Böhn, jobbar som dietist på konsultbasis på Scandinavian Gastro Clinic i Mölndal. Jag ger kostbehandling vid olika tillstånd som t.ex. ohälsosamma matvanor, IBS (känslig mage och tarm), celiaki (glutenintolerans), IBD (bl.a Crohns, Ulcerös kolit) och andra mag-tarmbesvär. Diabetes, övervikt, högt blodtryck, höga blodfetter är exempel på andra diagnoser som jag också gärna hjälper till att behandla genom att skräddarsy kostråd utifrån ditt hälsotillstånd, dina vanor och preferenser. Vill du boka tid för kostråd så kan du göra det genom att boka tid hos dietist på Scandinavian Gastro Clinic på 031-27 28 07.
Jag jobbar de flesta vardagar mellan kl 8-16 och ibland också på kvällstid.

Scandinavian Gastro Clinic Loga

Jag har även konsultuppdrag att som dietist nöjet att träffa patienter i behov av kostråd på Aleris Specialistvård Arkivgatan. Här finns jag tillgänglig vid ett par dagar i veckan.


Den nystartade specialistvårdmottagningen Tremedikus kommer att ha tillgång till mina dietistkunskaper en dag i veckan då jag där möter patienter som behöver kostråd för olika diagnoser, framför allt inom gastroenterologi men även vid höga blodfetter, diabetes, gikt, övervikt t.ex.

TreMedikus

Jag jobbar också med  att svara på frågor om kost vid IBS och andra mag-tarmbesvär för alltomibs.se. Allt om IBS är en hemsida där man kan hitta aktuell information om allt från de senaste forskningsrönen om orsakerna till IBS, Irritable Bowel Syndrome, och nya behandlingsformer till magvänliga recept och motionsövningar som passar dig som lider av IBS.

Alltomibs.se

Dessutom är jag delaktig i att utveckla en mobilapp för personer med IBS och andra magbesvär. Appen finns än så länge bara för iphone. Den kommer enligt plan att släppas även för android inom kort. Jag finns bland annat med i appens informationsvideos, som du kan se om du laddar ner appen Tummy lab på App store.   I appen kan användaren t.ex. registrera sina matvanor och mag-tarmsymtom – appen analyserar samband mellan kost och symtom och kan på det sättet ge användaren mer kontroll över vilken mat som påverkar just han/hon mest. Den fungerar och är absolut värd att testa om man har mag-tarmproblem!


Läs mer på tummylab.com

Den 11 november 2016 var jag i Barcelona och höll ett föredrag för gastroenterologer på gastro-kongressen GEMD (Grupo Español de Motilidad Digestiva) om betydelsen av FODMAP-dieten vid mag-tarmsjukdomar. Föredraget var uppskattat och kvällen avslutades med en gemensam middag på Restaurant 1092 – Modernist Café.

Jag har även nyligen haft uppdrag på Sahlgrenska Universitetssjukhuset med att hålla i en studie som undersöker den eventuella effekten av aloe vera på mag-tarmsymtom vid IBS. Studien är avslutad och vi tar inte emot fler intresseanmälningar till denna studie längre. Materialet håller på att analyseras – dock inte av mig, så jag kan inte lämna några rapporter. Mer info kommer när studiens resultat är sammanställt och publicerat i en veteskaplig tidskrift.

Sahlgrenska Universitetssjukhus Loga